Kantoor Van Roekel Hypotheken
Overwaarde van je woning gebruiken

‘Overwaarde’ is het bedrag dat je overhoudt, als je je woning nu verkoopt. Maar ook als je geen doorstromer bent, is de overwaarde opnemen een optie. Hoe doe je dat? En wat levert het je op? Wij leggen uit wat het inhoudt om de overwaarde van je huis te gebruiken.

Wat is de overwaarde van een huis?

Je hebt overwaarde als je woning meer waard is dan je hypotheek. Dat geldt voor steeds meer Nederlanders. Dat komt doordat de huizenprijzen flink gestegen zijn. De kans is groot dat jouw huidige woning een stuk goedkoper was, toen je het kocht. Inmiddels kun je het voor (veel) meer verkopen.

Dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer je woning mínder waard is dan je hypotheek, dan is er sprake van onderwaarde. Wanneer je je huis dan verkoopt, blijf je achter met een restschuld. Is de waarde van jouw woning gelijk gebleven? Dan kun je alsnog een overwaarde op je huis hebben. Bijvoorbeeld wanneer je hebt afgelost of nooit maximaal geleend hebt.

Team Van Roekel Hypotheken
Je kunt op ons vertrouwen Wij zijn er echt voor jou Onze creativiteit biedt kansen Je krijgt inzicht in alle geldverstrekkers We hebben een breed netwerk Gelukkig Wonen is onze missie

Hoeveel overwaarde op mijn huis heb ik?

Ben je benieuwd hoeveel overwaarde op je huis je hebt? Dat kun je zelf berekenen. Laat een taxateur de waarde van jouw woning bepalen of vraag de WOZ-waarde op. Bekijk vervolgens hoeveel hypotheekschuld je nog over hebt. De overwaarde van je huis is je huidige woningwaarde minus het openstaande hypotheekbedrag.

Hoe kan ik de overwaarde opnemen?

De overwaarde van je huis komt automatisch vrij, als je een nieuwe woning koopt. Sinds 2004 is het verplicht om het wel direct te gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt. Dat levert hogere maandlasten op.

Je kunt de overwaarde van je huis ook opnemen, als je niet gaat verhuizen. Het staat niet direct op je bankrekening, maar zit ‘in de stenen’. Daarom moet je het eerst verzilveren. Dat doe je door je hypotheek te verhogen, oversluiten of ‘opeten’. Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. Daardoor kun je de overwaarde van je woning gebruiken, waarvoor jij wilt. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals notaris-, advies- en taxatiekosten.

Kanttekening: kies je ervoor om te gaan huren? Dan krijg je de overwaarde van je koopwoning wel direct op je rekening. Vrij te besteden, onder bepaalde voorwaarden. Dit geldt niet, als je binnen drie jaar alsnog een woning koopt. Dan val je onder de bijleenregeling, en moet je je overwaarde wel inbrengen, om rente te kunnen aftrekken.

Onze werkwijze

Benieuwd wat je kunt verwachten? Zo werken wij.


 1. Eerste afspraak
 2. Persoonlijk adviesgesprek
 3. Hypotheekofferte ondertekenen
Hypotheekadviseur Erik

Eerste afspraak

De eerste afspraak is kosteloos én vrijblijvend. We inventariseren graag wat je wilt, wie je bent en hoe jouw financiële situatie eruitziet.

Team Van Roekel Hypotheken

Persoonlijk adviesgesprek

Heb je een woning gevonden? Dan starten we met je hypotheekaanvraag. We vergelijken geldverstrekkers, rentes en eventuele verzekeringen. Aan jou de keus.

Hypotheekadviseurs Marco en Erik

Hypotheekofferte ondertekenen

Is de aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je een hypotheekofferte. Ga je akkoord, dan mag je het tekenen. Gefeliciteerd met de aankoop van je woning!

10 uit 289

Wat anderen over ons zeggen

Supergoed geholpen door Erik, onze hypotheekadviseur. Snelle communicatie, stond altijd klaar om vragen te beantwoorden, en heeft ons goede adviezen gegeven! Hij was zeer professioneel en betrokken bij ons hypotheekproces, wat ons veel vertrouwen gaf. Dankzij zijn hulp hebben we grote stappen kunnen maken en zijn we zeer tevreden met het resultaat. We zouden Erik zonder twijfel aanbevelen aan iedereen die deskundig hypotheekadvies en uitstekende ondersteuning nodig heeft.
Lees meer
Sander Hypotheek
Hele heldere uitleg van de situatie en opties. Uitgebreid advies, naast hypotheek ook gesproken over pensioen, overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Alle onderwerpen zijn langsgekomen en heb ook echt het gevoel dat gedaan wordt wat nodig is. Naast de goede uitleg ook prettig in de omgang, heel vriendelijk allemaal.
Lees meer
WJF Hypotheek
Zeer tevreden over de gesprekken met een duidelijke communicatie en deskundig advies. Als zeer prettig ervaren. Mijn complimenten aan Marco en collega’s. Ik zou van Roekel Hypotheken aan een ieder aanraden!
Lees meer
Roland Hypotheek

Plan een kennismaking

Hypotheekadvies nodig? Plan direct een gratis, vrijblijvende kennismaking in onze agenda. We zien je snel!

Afspraak maken
Team Van Roekel Hypotheken
Team
Van Roekel Hypotheken

Waar kan ik de overwaarde van mijn woning voor gebruiken?

Wil je de overwaarde van je huis graag opnemen? Je kunt dit voor allerlei doelen inzetten. Dit doen andere woningeigenaren:

 • Overwaarde huis gebruiken voor auto. Eén van de meest gebruikte doelen om de overwaarde van je huis voor op te nemen.
 • Overwaarde huis gebruiken voor tweede huis. Dankzij de overwaarde van je huis, heb je extra budget voor een vakantiewoning in Nederland of daarbuiten.
 • Overwaarde huis gebruiken voor verbouwing. Droom je van een nieuwe keuken? Kan de tuin een opknapbeurt gebruiken? Je kunt het extra zakcentje van je woning, weer in je woning steken.
 • Overwaarde huis gebruiken voor schulden. Heb je nog een achterstallige (studie)schulden? De overwaarde kun je opnemen om dit (gedeeltelijk) af te lossen.
 • Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind. Wil je je zoon of dochter graag een financieel duwtje in de rug geven? Je kunt dit geld investeren in hun hypotheek.

Onthoud: niets is zonder risico’s. Weeg af of het voor jou voordelig is. Kom je er niet uit? Dan kijken we graag met je mee. Ook als je van plan bent om door te stromen op de woningmarkt, geven we je graag advies. Dat is altijd eerlijk, onafhankelijk en zorgvuldig. We hebben het beste met je voor en zijn geïnteresseerd in jouw verhaal. Kom je een keertje langs?

  Veelgestelde vragen

 • Wat is het bedrag dat ik maximaal kan lenen?

  Een logische vraag. Toch is dat van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de rente waar je voor kiest, de hypotheekvorm die jouw voorkeur heeft en de looptijd van je hypotheek. Hypotheekadvies is maatwerk. Plan een afspraak in onze agenda of stuur een app voor snel contact.

 • Waarom zou ik voor Van Roekel Hypotheken kiezen?

  We kennen onze klanten. We willen weten wie jij bent en wat jou drijft, omdat het in onze genen zit om het beste voor jou te bereiken. We houden contact met je gedurende de looptijd van je hypotheek. Met één doel: ervoor zorgen dat jij gelukkig woont!

 • Hoelang duurt een hypotheekaanvraag?

  Als het moet, kan het snel. Maar snelheid is geen doel op zich. We willen het vooral zorgvuldig doen. Door ons strakke proces en de korte lijnen met geldverstrekkers kunnen we, als het nodig is, zorgen dat jouw hypotheek snel rond is. Als het moet, dan kan dat in één week!

 • Hoe maak ik een afspraak?

  Dat is eenvoudig. Plan bijvoorbeeld online je een kennismakingsgesprek in onze agenda. Je kunt ons ook appen. Liever bellen of mailen? Jij bepaalt de route!

 • Wat houdt onafhankelijk advies in?

  Het houdt in dat wij niet afhankelijk zijn van een geldverstrekker. We worden niet betaald door een geldverstrekker en we worden niet op een andere manier beloond door een geldverstrekker. Het is heerlijk werken als wij met onze klant bepalen voor welke geldverstrekker we kiezen. Zo weten we altijd zeker dat we het beste voor jou kiezen. Dat bepaalt niet de geldverstrekker, maar dat bepaal jij, samen met ons.

Staat jouw vraag er niet bij?

Laat van je horen! We staan voor je klaar en hebben aandacht voor elke vraag.

Contact
Van Roekel Hypotheken - Team