Ben je benieuwd hoeveel overwaarde op je huis je hebt? Dat kun je zelf berekenen. Laat een taxateur de waarde van jouw woning bepalen of vraag de WOZ-waarde op. Bekijk vervolgens hoeveel hypotheekschuld je nog over hebt. De overwaarde van je huis is je huidige woningwaarde minus het openstaande hypotheekbedrag.
De overwaarde van je huis komt automatisch vrij, als je een nieuwe woning koopt. Sinds 2004 is het verplicht om het wel direct te gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Doe je dat niet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het deel van de overwaarde dat je niet inbrengt. Dat levert hogere maandlasten op.
Je kunt de overwaarde van je huis ook opnemen, als je niet gaat verhuizen. Het staat niet direct op je bankrekening, maar zit ‘in de stenen’. Daarom moet je het eerst verzilveren. Dat doe je door je hypotheek te verhogen, oversluiten of ‘opeten’. Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten. Daardoor kun je de overwaarde van je woning gebruiken, waarvoor jij wilt. Houd wel rekening met bijkomende kosten, zoals notaris-, advies- en taxatiekosten.
Kanttekening: kies je ervoor om te gaan huren? Dan krijg je de overwaarde van je koopwoning wel direct op je rekening. Vrij te besteden, onder bepaalde voorwaarden. Dit geldt niet, als je binnen drie jaar alsnog een woning koopt. Dan val je onder de bijleenregeling, en moet je je overwaarde wel inbrengen, om rente te kunnen aftrekken.