Team Van Roekel Hypotheken
Wij gaan uit elkaar

Hebben jullie besloten om uit elkaar te gaan? Een scheiding heeft veel gevolgen. Emotioneel, praktisch en financieel. Wij begeleiden jullie graag met advies over je hypotheek bij een scheiding.

Over je hypotheek bij een scheiding

Ga je scheiden? We begrijpen dat je dit proces zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. En dat je alles goed wilt regelen. Bij een scheiding worden je bezittingen verdeeld. Ook het huis én je hypotheek. Maar hoe werkt je hypotheek splitsen bij een scheiding? Van wie is de hypotheek überhaupt? En wat als je de woning wilt verkopen?

Vraag 1: Van wie is de hypotheek?

Er zijn veel vragen rondom de hypotheek bij een scheiding. Het kan een complexe situatie zijn. De belangrijkste vraag is: ‘Van wie is de hypotheek?’. Niet wie het betaalt, maar wie wettelijk gezien de eigenaar van de woning is. Degene die de woning gekocht heeft. Dat kan één van de partners zijn, of beide.

 • Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Of heb je (na 2018) een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden? Dan ben je allebei 50% eigenaar van de woning en bijbehorende hypotheek.
 • Ben je getrouwd op basis van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bezit je beiden standaard 50% van de woning en hypotheek, tenzij je een andere eigendomsverdeling hebt vastgelegd bij de notaris.
 • Is het huis gekocht vóór het huwelijk? Dan is de woning eigendom van de partner, die het gekocht heeft. Tenzij je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Dan is ook de andere partner voor 50% eigenaar.
Team Van Roekel Hypotheken
Je kunt op ons vertrouwen Wij zijn er echt voor jou Onze creativiteit biedt kansen Je krijgt inzicht in alle geldverstrekkers We hebben een breed netwerk Gelukkig Wonen is onze missie

Vraag 2: Wat willen jullie met de woning doen?

Een andere belangrijke vraag is: ‘Wat willen jullie met de woning doen?’. Wil je de hypotheek na scheiding overnemen? Of de woning verkopen?

Eén partner blijft in het huis wonen

Blijft één van jullie in het huis wonen? Daarvoor is het nodig om de andere partner ‘uit te kopen’. Als je beide eigenaar bent tenminste. Door dat te doen, neem je de hypotheek over. Het staat vervolgens op één naam.

Is er sprake van overwaarde? Dan moet ook 50% van dat bedrag aan de uitgekochte partner betaald worden. Dit geldt ook andersom, als er juist een restschuld blijkt te ontstaan.

Je snapt: een hypotheek overnemen na scheiding kan een uitdaging zijn. Zeker omdat je de maandelijkse lasten nu in je eentje betaalt, in plaats van dit te spreiden over twee inkomens. Er gaat een inkomenstoets aan vooraf, om te bepalen of je dit kunt dragen. Betaal je alimentatie aan je ex-partner? Dit wordt daarop in mindering gebracht. Andersom geldt hetzelfde. Krijg je alimentatie? Dat wordt erbij opgeteld.

Het oversluiten van je hypotheek kan voordelig zijn in deze situatie. Bekijk ook eens de mogelijkheden hiervoor.

De woning wordt verkocht

Willen jullie van de woning af? Bijvoorbeeld omdat je allebei gaat verhuizen? Of de hypotheek niet in je eentje kunt overnemen? Dan kun je de woning verkopen. In dat geval delen jullie de eventuele overwaarde of restschuld. Deze gaat door de helft. Ook hierbij geldt: op voorwaarde dat je beide eigenaar bent.

Je hebt overwaarde als je woning meer waard is dan je hypotheek. Wil je aanspraak blijven maken op de hypotheekrenteaftrek over je gehele hypotheek? Sinds 2004 is het verplicht om de overwaarde direct te gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Anders heb je hier geen recht op, volgens de bijleenregeling. Deze plicht vervalt, als je binnen drie jaar geen nieuwe woning koopt.

Restschuld ontstaat als je woning minder waard is dan je hypotheek. Je betaalt hiervan beide 50%. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dat biedt meer mogelijkheden voor kwijtschelding. Het blijft lastig, als je hier geen verstand van hebt. Wij adviseren om hiervoor een expert in te schakelen. Doe het vooral niet alleen.

Onze werkwijze

Benieuwd wat je kunt verwachten? Zo werken wij.


 1. Eerste afspraak
 2. Persoonlijk adviesgesprek
 3. Hypotheekofferte ondertekenen
Hypotheekadviseur Erik

Eerste afspraak

De eerste afspraak is kosteloos én vrijblijvend. We inventariseren graag wat je wilt, wie je bent en hoe jouw financiële situatie eruitziet.

Team Van Roekel Hypotheken

Persoonlijk adviesgesprek

Heb je een woning gevonden? Dan starten we met je hypotheekaanvraag. We vergelijken geldverstrekkers, rentes en eventuele verzekeringen. Aan jou de keus.

Hypotheekadviseurs Marco en Erik

Hypotheekofferte ondertekenen

Is de aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je een hypotheekofferte. Ga je akkoord, dan mag je het tekenen. Gefeliciteerd met de aankoop van je woning!

10 uit 290

Wat anderen over ons zeggen

Denkt in alles mee, neemt de tijd voor je en is duidelijk
VH Hypotheek
Supergoed geholpen door Erik, onze hypotheekadviseur. Snelle communicatie, stond altijd klaar om vragen te beantwoorden, en heeft ons goede adviezen gegeven! Hij was zeer professioneel en betrokken bij ons hypotheekproces, wat ons veel vertrouwen gaf. Dankzij zijn hulp hebben we grote stappen kunnen maken en zijn we zeer tevreden met het resultaat. We zouden Erik zonder twijfel aanbevelen aan iedereen die deskundig hypotheekadvies en uitstekende ondersteuning nodig heeft.
Lees meer
Sander Hypotheek
Hele heldere uitleg van de situatie en opties. Uitgebreid advies, naast hypotheek ook gesproken over pensioen, overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Alle onderwerpen zijn langsgekomen en heb ook echt het gevoel dat gedaan wordt wat nodig is. Naast de goede uitleg ook prettig in de omgang, heel vriendelijk allemaal.
Lees meer
WJF Hypotheek

Plan een kennismaking

Hypotheekadvies nodig? Plan direct een gratis, vrijblijvende kennismaking in onze agenda. We zien je snel!

Afspraak maken
Team Van Roekel Hypotheken
Team
Van Roekel Hypotheken

Ik wil hypotheekadvies bij mijn scheiding

Als je deze twee vragen helder hebt, ben je er helaas nog niet. Er komt nog veel meer kijken bij scheiden en een hypotheek. Wanneer sluit je een nieuwe hypotheek af? Wat betekent uit elkaar gaan voor je verzekeringen? Hoe werkt samenwonen met een nieuwe partner?

Alle afspraken met je ex-partner leg je vast in een echtscheidingsconvenant. Daar staat ook alle informatie omtrent jouw hypotheek in. Dat heeft invloed op je toekomstplan(nen). Wil je er zeker van zijn, dat je dit goed regelt? Schakel dan een financieel adviseur in.

Wij kijken graag met je mee. Of je nu de woning wilt verkopen of de hypotheek wil overnemen na je scheiding. Wij hebben verstand van zaken en kunnen ons inleven in jouw situatie. Samen zorgen we ervoor dat het zo soepel mogelijk verloopt. Jij bent eerlijk, wij zijn dat ook. Dat vinden we altijd belangrijk, maar het doet er extra toe bij iets kwetsbaars als een echtscheiding. Vertrouw ons gerust jouw verhaal toe. We helpen je graag!

  Veelgestelde vragen

 • Wat is het bedrag dat ik maximaal kan lenen?

  Een logische vraag. Toch is dat van een aantal factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de rente waar je voor kiest, de hypotheekvorm die jouw voorkeur heeft en de looptijd van je hypotheek. Hypotheekadvies is maatwerk. Plan een afspraak in onze agenda of stuur een app voor snel contact.

 • Waarom zou ik voor Van Roekel Hypotheken kiezen?

  We kennen onze klanten. We willen weten wie jij bent en wat jou drijft, omdat het in onze genen zit om het beste voor jou te bereiken. We houden contact met je gedurende de looptijd van je hypotheek. Met één doel: ervoor zorgen dat jij gelukkig woont!

 • Hoelang duurt een hypotheekaanvraag?

  Als het moet, kan het snel. Maar snelheid is geen doel op zich. We willen het vooral zorgvuldig doen. Door ons strakke proces en de korte lijnen met geldverstrekkers kunnen we, als het nodig is, zorgen dat jouw hypotheek snel rond is. Als het moet, dan kan dat in één week!

 • Hoe maak ik een afspraak?

  Dat is eenvoudig. Plan bijvoorbeeld online je een kennismakingsgesprek in onze agenda. Je kunt ons ook appen. Liever bellen of mailen? Jij bepaalt de route!

 • Wat houdt onafhankelijk advies in?

  Het houdt in dat wij niet afhankelijk zijn van een geldverstrekker. We worden niet betaald door een geldverstrekker en we worden niet op een andere manier beloond door een geldverstrekker. Het is heerlijk werken als wij met onze klant bepalen voor welke geldverstrekker we kiezen. Zo weten we altijd zeker dat we het beste voor jou kiezen. Dat bepaalt niet de geldverstrekker, maar dat bepaal jij, samen met ons.

Staat jouw vraag er niet bij?

Laat van je horen! We staan voor je klaar en hebben aandacht voor elke vraag.

Contact
Van Roekel Hypotheken - Team